Magický Himaláj v Brně

magicky_himalaj_velehory_Brno_vystava_Svaricek

Navštívili jsme skvělou, ojedinělou výstavu Magický Himaláj, která vás provede čtyřmi zeměmi : Nepálem,Tibetem,Bhútánem a Indií.

Výstava je průřezem 27 – letého putování cestovatele Rudolfa Švaříčka do oblasti Himaláje a je k vidění do 30.9. 2017 v Technickém muzeu v Brně. 
Koho tyto země zajímají, tak ať neváhá a určitě se jde  podívat, budete okouzleni tak jako my… je jedním slovem dechberoucí.
My jsme na ní byli už podruhé a pořád je na co se dívat a co objevovat… když už ne přímo na místě v daných destinacích, tak alespoň zprostředkovaně přes nádherné fotky a všemožné artefakty dovezené z  cestovatelských dobrodružství.
Smekáme, pane Švaříčku a děkujeme, že jsme se alespoň tímto způsobem mohli do těchto krásných zemí  podívat. 🙂

Výstava je umístěna ve 3. patrech brněnského technického muzea, které už samo o sobě stojí za návštěvu. Měli jsme asi trochu předsudky, že to v Technickém muzeu bude nuda,  nic moc k vidění, ale opak je pravdou! Doporučujeme návštěvu i samotného muzea a tím spíš, když je tam nyní ta výstava. Na celé dopoledne/odpoledne máte program 🙂

Nebudu dlouho výstavu popisovat, fotky řeknou víc a samotná návštěva výstavy úplně nejvíc… takže jen pár vět.

V přízemí muzea je expozice věnovaná horolezectví – fotky, video projekce, interaktivní prvky, suvenýry z cest, spoustu zajímavého čtení, můžete se podívat na horolezectví v minulosti, vývoj a současnost a mnoho dalšího.  Hory mě fascinují, ráda sleduji dokumenty, čtu o nich,  ale na Everest nebo na další nejvyšší vrcholy světa se osobně nepodívám… takže jsem vše hltala s otevřenou pusou a obdivovala jejich krásu a odvahu těch, kteří se tam vydali. Tato výstava je realizována s přispěním nejenom p. Švaříčka, ale i dalších skvělých českých horolezců jako p. Jaroše, Urbana apod.

magicky_himalaj_velehory_Brno_vystava_Svaricek
Další půl patro je věnováno fotografiím z Bhútánu, v poslední části (té hlavní) jsou zastoupeny tyto 4 země: Indie, Nepál, Tibet a opět Bhútán.
Můžete zde vidět plno originálních předmětů dovezených z těchto zemí, portály kláštera, rituální předměty, mlýnky, loutky, šperky, oděvy, pouliční obchody, sochy, hlavu jaka a další zvířata, stany  a všudypřítomné fotky, že za chvíli nebudete ani vědět, kam se podívat dřív a jakým smyslem výstavu vstřebávat. Provede vás každodenním životem, zvyky, náboženstvím a alespoň trochu přiblíží životní styl lidí v těchto oblastech.

magicky_himalaj_velehory_Brno_vystava_Svaricek
magicky_himalaj_velehory_Brno_vystava_Svaricek
magicky_himalaj_velehory_Brno_vystava_Svaricek
magicky_himalaj_velehory_Brno_vystava_Svaricek
Člověk si uvědomí, že to, co pokládáme za důležité a nutné k životu zde, tam u nich nehraje vůbec žádnou roli a že člověk může být šťastný i bez toho všeho, co máme a vlastě ani k životu nepotřebujeme. Lidí jsou tam chudí, žijí v podmínkách, které si dost z nás neumí ani představit.
Jsou ale vlastně strašně svobodní a šťastní.

magicky_himalaj_velehory_Brno_vystava_Svaricek
Navštívili jste poslední dobou nějakou zajímavou akci , výstavu?
Další články, které by vás mohly zajímat:

Napsat komentář